FotbaLucas| Idol în fotbal N’Golo Kanté

118

În fotbal se joacă 11 la 11 și chiar dacă jucătorii de atac sunt, de regulă, cei mai ușor de recunoscut datorită numărului mare de goluri marcate , este nevoie și de jucători valoroși cu alte roluri pe teren. Un rol important îl are mijlocașul defensiv, cel care recuperează mingile pierdute de atacanți și apoi îi pune în valoare pe aceștia.

Cel mai bun exemplu al zilelor noastre este francezul N’Golo Kanté. Are 30 de ani, joacă la Chelsea, cu care a câștigat Liga Campionilor, și la naționala Franței, cu care a câștigat Cupa Mondială, iar în trecut a fost și la Leicester City, cu care a câștigat campionatul Angliei cu o echipă care era văzută ca și retrogradată înaintea sezonului.

N’Golo Kanté s-a născut la Paris, în Franța, dar într-o familie extrem de săracă, mutată în Europa din Mali (Africa). Când era copil nu se gândea niciodată că va putea ajunge fotbalist. Idolii săi erau Ronaldo, Ronaldinho și Maradona, iar el nu putea să joace ca ei, să marcheze multe goluri. Timid din fire și foarte amabil, i-a fost mai greu să se impună pe terenul de joc, dar, pe de altă parte nu s-a gândit niciodată să renunțe la fotbal pentru că îi plăcea prea mult.

A început fotbalul la un club din suburbiile Parisului, Suresness, iar toți scouterii (căutător de talente) de la cluburile profesioniste îl ignorau când îl vedeau la joc, pentru că era prea scund și prea altruist. A fost refuzat în mai multe rânduri de mai multe cluburi, iar președintele lui Suresness s-a zbătut să-i găsească o echipă. N’Golo Kanté a fost apreciat de președintele clubului pentru că era foarte cuminte, foarte ascultător, foarte bun cu ceilalți din jurul său și dispus la orice efort pe terenul de joc. Așa a ajuns la echipa a doua a lui Boulogne (liga a doua din Franța în 2010).

”Încerc să mă înțeleg cât mai bine cu toți colegii mei, pentru că de ei am nevoie pentru a câștiga”

Fiind timid, i-a fost destul de greu să se impună la Boulogne. Așa că primul său meci pentru echipa mare a fost abia în 2012, când clubul care se afla în liga a doua franceză era deja retrogradat matematic. În sezonul următor a devenit jucător de bază pentru echipa sa, în liga a treia franceză.

În sezonul următor, 2013-2014, a fost transferat de către CAEN, din liga a doua a Franței. A jucat în toate cele 38 de meciuri ale echipei și a reușit să promoveze în prima ligă. În sezonul 2014-2015 a jucat în 37 din cele 38 de meciuri posibile pentru CAEN în Ligue 1 (prima ligă franceză).

În 2015-2016 a fost transferat pentru 8 milioane de euro de către Leicester City, o echipă din Premier League (campionatul Angliei), care abia reușise să se salveze de la retrogradare cu un sezon în urmă. Prin recuperările și intercepțiile sale numeroase a reușit să se impună rapid ca titular în echipă, iar Leicester a câștigat campionatul – cea mai mare surpriză din istoria campionatului Angliei.

”Noi, fotbaliștii, suntem norocoși că putem să jucăm fotbal și să câștigăm bani din asta. Pentru mine a fost un vis să devin fotbalist”

A fost ales în echipa anului, cu 175 de mingi recuperate (cu 31 mai mult decât locul 2) și cu 157 de mingi interceptate (cu 15 mai mult decât locul al doilea).

Din sezonul 2016-2017 a început să joace pentru Chelsea, club care l-a cumpărat cu peste 30 de milioane de euro. A reușit să câștige din nou campionatul în Anglia și să fie desemnat cel mai bun jucător din Premier League. În 2018 a participat cu echipa națională a Franței la Campionatul Mondial de fotbal din Rusia, pe care l-a câștigat fiind titular în toate meciurile. În 2020-2021 a fost unul dintre cei mai importanți jucători de pe teren la câștigarea Ligii Campionilor cu Chelsea.

Cel mai important lucru este cum ne antrenăm și cum jucăm în carierele noastre de fotbaliști, nu ce mașini sau alte lucruri scumpe avem”

Despre N’Golo Kanté

”Când a semnat cu Leicester n-a vrut să-și ia și mașină, credea că poate să alerge până la antrenament și înapoi” – Jamie Vardy, atacant Leicester.

”Se spune că planeta noastră este acoperită în proporție de 70% de ape, iar restul de 30% este acoperită de N’Golo Kanté” – fanii lui Chelsea

”Să îl ai pe N’Golo Kanté în echipă, e ca și cum ai avea doi jucători deodată la mijloc” – Tomas Tuchel, antrenor Chelsea.

Extras din numărul 7 al revistei FotbaLucas – Emoții de copil. Revista FotbaLucas, numărul 7, se distribuie gratuit pentru copii și poate fi găsită la: Librăria Elibrys, Magazinul Oțelul, Magazinul Kamina, Cafeneaua “Le Marche”, Librăria Donaris.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal