FotbaLucas| Generația de Aur| Dorinel Munteanu

322
Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

În ediția cu numărul opt a revistei FotbaLucas a debutat rubrica ”Generația de Aur”. Secțiunea din revista copiilor îndrăgostiți de fotbal a debutat cu povestea carierei lui Dorinel Munteanu, actualul antrenor al Oțelului, cel mai selecționat fotbalist român.

”Dintre toate lucrurile care mi-au ieșit apărut în față când eram copil, fotbalul mi-a plăcut cel mai mult. Când îți place ceva cu adevărat dai totul pentru a reuși. Acesta este secretul de a ajunge fotbalist profesionist”

”În fotbal trebuie să te perfecționezi în fiecare zi, pentru că fenomenul e în continuă mișcare și nimeni nu te așteaptă pe tine să prinzi din urmă. este o concurență mare la orice nivel și trebuie să dai totul permanent.”

Picior preferat: stângul. Wolfgang Overath, fost mare fotbalist pentru FC Koln, a spus într-o emisiune televizată că ”Munti” folosește doar piciorul stâng, spre deosebire de ceilalți play-makeri care folosesc ambele picioare, însă acest defect este, totodată, și un atu, pentru că la cum joacă cu stângul nici n-ar nevoie de celălalt picior.

Ce ați făcut ca să fiți un fotbalist bun?

-Am făcut totul cu plăcere. Eu n-am fost un talent, dar eu ca să ajung la acest nivel am muncit foarte mult și le-aș transmite acest lucru copiilor. În fotbal trebuie să vezi și partea din spatele lui Messi și Ronaldo, pentru că sunt mulți fotbaliști mari care nu ies în evidență dar își fac treaba în așa fel încât cei precum Messi și Ronaldo să performeze.

Începuturile

”Jucam fotbal de dimineață până seara. Mă jucam cu mingea unde pășteau vacile. Am improvizat un teren de fotbal, noi, mai mulți copii, iar acolo jucam fotbal.”

Metode de îmbunătățire

”De la mine de acasă, eram a treia casă din capătul satului, până la strada principală era un kilometru. Alergam cu mingea la picior în toată distanța, iar asta m-a ajutat foarte mult. Driblam orice piatră, copac sau bancă îmi ieșea în cale. Am participat la toate concursurile de cros, îmi plăcea și să alerg. Aveam calități pentru rezistență la efort, nu viteză. Nu aveam altă grijă când eram mic decât să mă joc cu mingea și să fac totul posibil ca să devin fotbalist.”

Atuul

Foarte multă lume se întreba cum pot să alerg atât. De zece ori pe zi făceam dus-întors drumul drumul când eram copil asta înseamnă cel puțin 10 kilometri pe zi. Aveam o minge chinezească și treceam printre toți pomii, îi driblam. Imaginația unui copil poate da naștere la cele mai puternice visuri. Indiferent de anotimp, iarnă sau vară, eram nedespărțit de minge. Mă bazam pe puterea mea fizică, eram tare pe picioare, iar dacă se întâmpla să pierd mingea, o recuperam imediat pentru că aveam capacitatea fizică să alerg mult.

Visul

Două lucruri visam: să joc pentru echipa națională a României și să joc în Bundesliga, campionatul Germaniei. Fiindcă la mine în sat, la Grădinari, eram foarte aproape de Iugoslavia, aveam antenă la televizorul alb-negru și prindeam forte mult fotbal din Bundesliga transmis la televiziunile străine. Am avut zece ani de zile de jucat și de muncit pentru a ajunge. Am jucat în Belgia timp de oi ani, am fost ales cel mai bun jucător străin din campionat. Mi-am îndeplinit visul și am jucat în Germania.

Alimentația

Când eram copil mâncam sănătos. Pe vremea mea nu găseam banane, care sunt foarte bune pentru sportivii de performanță. Mărul era preferatul meu dintre fructe și mâncam foarte des. Când am ajuns la marea performanță am eliminat pe cât posibil carnea de porc.

Naționala

Știam că dacă voi prinde un loc la echipa națională voi face totul posibil să nu-l mai scap. Iar asta m-a ținut permanent concentrat și motivat. Am început ca fundaș stânga, dar aș fi jucat pe orice post era nevoie.

Idol în fotbal

Lothar Matheus, am devenit chiar amici, am fost și adversari pe teren. Am câștigat cu Leverkusen în ultima etapă, la un moment dat ajutând-o pe echipa sa să devină campioană, iar după meci Lothar m-a felicitat personal. A însemnat mult pentru mine, dădusem trei assist-uri.

Extras din numărul 8 al revistei FotbaLucas – Totul pentru Fotbal. Revista FotbaLucas, numărul 8, se distribuie gratuit pentru copii și poate fi găsită la: Librăria Elibrys, Magazinul Oțelul, Magazinul Kamina, Cafeneaua “Le Marche”, Librăria Donaris.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal