Cum se implică autoritățile locale în fotbalul județean

1193

Fotbalul județean naște pasiuni printre oamenii din comunele județului. Deși nu beneficiază de cele mai bune condiții, echipele din cele două eșaloane gălățene continuă tradiția fotbalului în comunele județului. Cum investitorii privați nu prea se ”înghesuie” la acest nivel, o mare parte dintre echipele din Liga a IV-a și a V-a sunt sprijinite de autoritățile locale. Legat de susținerea primită de entitățile sportive din județ de autoritățile locale din fiecare localitate am vorbit cu o parte dintre conducătorii sau antrenorii cluburilor din cele două ligi județene.

Voința Cudalbi Foto: Sorin Pană/Sportul Ilustrat

Viceliderul din Liga a IV-a, primul eșalon județean, Voința Cudalbi, este sprijinit în totalitate de cei din administrația locală, conform antrenorului echipei Gelu Munteanu. ”Autoritățile locale sunt implicate în activitatea clubului, finanțarea fiind 100% de la bugetul local. Domnul primar, de asemenea, este o persoană implicată în viața sportivă a localității de peste 50 de ani”, ne-a spus Gelu Munteanu.

Luceafărul Berești

O situație inedită o întâlnim la Berești, acolo unde actualul primar, Mihai Bejan, ales la scrutinul din 2020, este și fondatorul, inițiatorul, sufletul, clubului local de fotbal Luceafărul. ”Sunt în continuare același care eram și înainte de a fi primar. În continuare merg la toate meciurile, mă ocup de documente, organizare. Aleg să fac acest lucru în timpul liber pentru că zic eu că echipa reprezintă orașul și o face cu cinste și cu rezultate bune. Am noroc de sprijinul băieților din echipă, dar și de sprijinul domnului viceprimar și a câtorva persoane de bine din localitate care iubesc fenomenul cum ar fi nea Culiță, doamnele asistente”, transmite Mihai Bejan președintele clubului fondat în anul 2019.

Prutul Vlădești

La Vlădești, tot în Liga a V-a, primăria este principalul susținător din punct de vedere financiar. ”Domnul primar este un mare iubitor al fotbalului și se implică personal, prin prezența fizică la toate meciurile echipei, asigurând finanțare de la bugetul local pentru ca echipa de fotbal Prutul Vlădești să onoreze toate competițiile organizate de AJF Galați”, ne spune Gheorghe Ghionea cel care este responsabil cu fotbalul la Vlădești.

Covurluiul Târgu Bujor

Nou înființatul club de la Târgu Bujor, CS Covurluiul, nu beneficiază de sprijin din partea celor care conduc orașul. Mai mult, clubul ce activează în Liga a IV-a plătește chirie să evolueze pe stadionul din localitate. ”Cu privire la autoritățile locale, un mare zero. În urma cererii clubului nostru către Primărie de a ne pune la dispoziție baza sportivă gratuit, aceasta nu ne-a acordat-o, scoțând-o la licitație pentru închiriere, licitație la care am participat și am câștigat. Plătim suma de 8.750 de lei pe an chirie. Unde ați mai auzit ca o bază sportivă a comunității să îi fie închiriată comunității? Avem promisiuni și atât”, spune Ion Coroiu, președintele și finanțatorul CS Covurluiul.

ACS Inter 2000 Tudor Vladimirescu
ACS Inter 2000 Tudor Vladimirescu

Situația de la Tudor Vladimirescu este bizară. Două echipe împart același nume, folosesc același stadion, detalii aici, dar numai una este sprijinită de primăria din localitate. ”Echipa este finanțată prin sponsorizări, redistribuire de impozit și din donații ale membrilor fondatori și alte persoane cu suflet mare. Autoritățile locale ne sprijină doar cu accesul în baza sportivă, fără acces la vestiarul la terenul de fotbal și multe alte bețe în roate. Au fost făcute demersuri și depuse cereri de finanțare sau de colaborare, momentan nu există buget pentru a sprijini mai multe echipe”, conform lui Mihail Claudiu Rotaru președintele ACS Inter 2000 Tudor Vladimirescu, formație ce activează la nivelul Ligii a V-a.

Siretul Cosmești
Siretul Cosmești

Și liderul din al doilea eșalon, Siretul Cosmești, beneficiază de sprijin din partea autorităților locale. ”Până acum cei care ne au sprijinit au fost doar Primăria și Consiliul Local, dar ne-am dori să vină alături de noi și oameni din zonă care sunt potenți financiar. La noi s-a investit la nivelul vestiarelor și tribunelor, iar în ceea ce privește suprafață de joc ne-am dori o îmbunătățire”, ne-a declarat Marian Cristian Alupei, antrenorul campioanei de peste iarnă din Liga a V-a.

Quantum Club Galați

De sprijin financiar din partea autorităților locale nu beneficiază nici Quantum Club Galați, singura echipă din municipiul reședință de județ ce activează la nivelul județean. ”Nu primim bani pentru că nu am făcut nici dosar în ultimii ani”, ne-a spus Iulian Oprea, președintele de la Quantum. ”Dar folosim gratuit bazele sportive Dunărea sau Siderurgistul la meciuri și la antrenamente”, spune șeful de la Quantum despre sprijinul primit de la autoritățile locale.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal