Clubul Sportiv United Galați este recunoscut la nivel național drept un club care își crește proprii jucători cu care evoluează în competițiile organizate de Federația Română de Fotbal. Jucătorii lansați la CS United Galați nu doar că evoluează în prima ligă de futsal a României, dar sunt oameni de bază și ai echipei naționale. Pe lângă Petrișor Toniță și Andrei Dinicuță, portarii primei reprezentative, pentru România evoluează meci de meci jucători lansați la CS United: Octavian Cireș, Andrei Crăciun sau Robert Dinicuță.
Pentru a păstra tradiția jucătorilor lansați către echipele naționale clubul United a perfectat sau este în curs de perfectare de parteneriate de colaborare în sensul descoperirii viitoarelor talente din futsal.
”La futsal ne lipsește cu săvârșire baza piramidei de la copii și juniori. În România nu avem, iar asta se vede. Am rămas la aceeași U19. M-am lovit de aceeași problemă peste tot unde am avut discuții. Am fost și la Cluburi Sportive și la Licee Sportive. Intenția mea este să creăm profilul jucătorului de fotbal modern, așa cum se regăsește în campionatele puternice. În Spania, la Academiile de fotbal importante, cu renume, până la vârsta de 12 ani copii joacă și fotbal de iarbă și de sală. Antrenamentele sunt mixte, astfel încât sportivii au parte și de una și de alta.
Noi de când lucrăm am avut susținere din partea instituțiilor în mare parte. Am primit jucători cu profil de futsal. De la cluburi mai mereu m-am lovit de o teamă. Dacă jucătorilor le place futsalul și nu mai vin înapoi la fotbal. Cluburile de la care proveneau jucătorii nu erau interesate să facă o grupă mixtă”, a spus Cristi Ștefu, președintele de la CS United Galați, la microfonul Lider Sportiv de la Radio Pro Lider FM.
Prima colaborare cu unul dintre cluburile gălățene a și demarat. CS United Galați în parteneriat cu LPS Galați a reînființat în acest sezon echipa sub 19 ani, formație de la care au făcut pasul spre lotul de seniori Matei Boșneagă, Robert Crișan, Cosmin Petică sau Marius Arhire.
”Pe plan local am avut discuții cu domnul Marian Brăilescu de la Oțelul, pentru a prelua o grupă de la 12 ani. Intenția noastră este să ducem până la 16 ani mixat să creăm profilul jucătorului de fotbal modern. Asta implică antrenamente alternative în care copilul, când este frig, să intre de trei ori în sală, iar două dintre antrenamente să fie în sală. În sezonul cald trei dintre antrenamente să fie în aer liber, iar două în sală. După patru ani, la 16 ani, când copilul are posibilitatea să semneze primul contract de profesionist, să știe ce să aleagă. Am avut discuții cu Oțelul și a rămas că vom face un parteneriat.
Avem parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv pentru grupa de U19, grupă cu care participăm în Campionatul Național sub 19 ani, copii născuți în anii 2005-2006. Colaborări există, sper să dureze. De inițiat le inițiem, dar să le ducem la bun sfârșit e mai greu”, a declarat Cristi Ștefu.