Ce este cartonașul alb și verde în fotbal?

111

În fotbal, cartonașele au o semnificație aparte în funcție de culoare, și se dau jucătorilor cu
scopul de a-i sancționa. Microbiștii cunosc două varietăți: cel galben și cel roșu, văzute destul de des în lumea fotbalului.
Cele două cartonașe sunt într-atât de omniprezente încât casele de pariuri te lasă să și pariezi pe ele. Pariurile pe cartonașe sunt printre cele mai iubite piețe de pariuri, apărând uneori chiar pe biletele cu cota 2.
Dar ai auzit vreodată de cartonașul verde? Dacă nu, e timpul să te familiarizezi cu el, în
speranța să-l vezi cât mai des în mâna arbitrului

Cartonaș galben, cartonaș roșu

Precum bine știți, cele două cartonașe folosite în general de arbitri sunt menite să sancționeze jucătorii, dar nu numai. Cartonașul galben servește ca un fel de avertizare pentru jucători, dându-le o șansă să renunțe la comportamentul inadecvat. Cartonașul roșu este sancțiunea supremă dată de arbitru – jucătorul care primește un astfel de cartonaș trebuie să plece imediat de pe terenul de joc. Cele două cartonașe sunt folosite din 1970 – au fost introduse pentru Cupa Mondială din acest an.
Jucătorul cu cele mai multe cartonașe roșii din istoria fotbalului este mijlocașul columbian
Gerardo Bedoya, care are o „colecție” de 46 de cartonașe roșii, plus unul primit în timp ce era antrenorul echipei Santa Fe din Bogotá.

Ce este cartonașul verde?

Pe lângă cartonașul galben și roșu, mai există și un alt tip de cartonaș, cel verde. Acesta nu
este folosit în momentul de față în meciurile sub egida FIFA. Dacă arbitrul prezintă un jucător cu un cartonaș verde, acesta trebuie să părăsească imediat terenul. Echipele au, însă, posibilitatea de a-l înlocui dacă nu și-au folosit toate rezervele pentru meci. Spre deosebire de cartonașul roșu, cel verde nu îl exclude pe jucător de la următorul meci al echipei.
Cartonașul verde a fost folosit pentru prima dată cu ocazia Cupei Mondiale CONIFA
(Confederația Asociațiilor de Fotbal Independente, o organizație pentru echipe care nu sunt
afiliate cu FIFA) din 2018.

Ce este cartonașul alb?

Spre deosebire de cel galben, verde și roșu, cartonașul alb nu reprezintă o sancțiune ci
recunoștință pentru fair play. El a fost introdus de liga profesională de fotbal din Portugalia cu scopul de a recompensa jocul corect, ajutând astfel la încurajarea jocului etic și îmbunătățirea moralului jucătorilor.
Cartonașul alb a fost folosit pentru prima dată de un arbitru în luna ianuarie 2023, în meciul de fotbal feminin jucat de Benfica și Sporting în sezonul curent al Taça de Portugal Feminino Cartonașul a fost prezentat chiar înainte de sfârșitul primei reprize, când unul dintre spectatori s-a prăbușit în tribune, iar echipele medicale a ambelor echipe i-au sărit imediat în ajutor. Sanitarii echipelor au fost, apoi, aplaudate în picioare de către toți spectatorii.

FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal