De la fotbal la rugby și înapoi: o poveste despre pasiune și fair-play

Din copilărie și până în prezent, sportul a jucat un rol important în viața lui Bogdan Alexandru Frățilă. A pornit la drum cu fotbalul, a descoperit rugby-ul, și a revenit la fotbal, practicând ambele discipline în paralel. Această poveste este despre pasiune, fair-play și satisfacția de a contribui la echipă.

Descoperind rugby-ul

”Cariera mea sportivă a debutat la un club de fotbal din comuna în care locuiesc, Pechea, nu mai știu exact vârsta. La sfârșitul clasei a VIII-a am avut primul contact cu rugby-ul, îndrumat de către domnul profesor, Marius Secuianu. Apoi m-am înscris la Liceul de Transporturi Auto “Traian Vuia”, profil sportiv-rugby, unde am practicat rugby pe durata a celor 4 ani de liceu. După împlinirea vârstei de 18 ani și terminarea liceului, am decis să continui la echipa de seniori”, povestește tânărul.

Revenirea la fotbal

După terminarea liceului, a urmat o pauză de la fotbal, dar pasiunea pentru acest sport nu s-a stins niciodată. “Un prieten m-a convins să joc din nou pentru echipa comunei, Flacăra Pechea,” spune el. “De atunci, am decis să practic ambele sporturi simultan.”

Rugby vs. fotbal

Bogdan ne-a oferit un răspuns și la întrebarea: care sport este mai greu de practicat: ”Cu siguranță, rugby-ul. Sunt multe reguli, mai mulți jucători pe teren și mai multe șanse de a suferi o accidentare. Cu toate acestea, rugby-ul îmi este mai drag. Rugby-ul o să fie mereu sportul pe care o să-l iubesc mai mult. Rugby-ul îți formează un caracter puternic, te învață ce este respectul”, spune Bogdan.

Fair-play

Comparând atmosfera din meciurile de fotbal și rugby, observă o diferență semnificativă. “La rugby, doar căpitanul are voie să discute cu arbitrul, demonstrând un nivel mai ridicat de fair-play. Primul meci de fotbal a fost destul de amuzant. Toți dădeau indicații arbitrului, toată lumea țipa la brigada de arbitri și majoritatea cereau fault la cea mai mică atingere a adversarului. Domnilor arbitri, dacă vedeți asta, să știți că vă respect pentru calmitatea pe care o aveți. Din aceste motive nu există comparație între fotbal și rugby la capitolul fair-play. Într-un meci de rugby, doar căpitanul are voie să discute cu arbitrul demonstrând un nivel mai ridicat de fair-play,” subliniază el.

Centru la rugby, fundaș la fotbal

Bogdan a demonstrat o versatilitate remarcabilă în cariera sa sportivă, activând pe mai multe posturi atât la rugby, cât și la fotbal.

La rugby, el a excelat în postura de “centru”, o poziție cheie care solicită o combinație de abilități fizice și strategice. Această poziție i-a permis lui Bogdan să își demonstreze viziunea asupra jocului, capacitatea de a lua decizii rapide și de a executa cu precizie.

Pe terenul de fotbal, Bogdan a optat pentru postul de “fundaș”, o poziție crucială în apărarea echipei. Aici, el și-a pus în valoare abilitățile defensive, jocul de picior precis și capacitatea de a anticipa mișcările adversarilor.

Ce este mai greu de marcat? Gol sau eseu?

Ambele finalizări sunt dificile, când reușesc un gol sau un eseu simt că-mi ajut echipa și mă bucură acest lucru”, ne-a spus Bogdan.

Pe culmile rugby-ului și cu vise de fotbal

Chiar dacă este sportul mai greu de practicat, rugby-ul este cel care i-a adus și satisfacții. ”Cele mai mari realizări au fost în rugby. Diferite convocări la loturile naționale la rugby în 15, cât și rugby în 7. Cu echipa din Galați am reușit să cucerim medalia de bronz în Campionatul Național de rugby în 7, în anul 2022. La fotbal încă nu avem realizări notabile. Poate, cu puțin noroc, o să promovăm în Liga a IV-a cu echipa din Pechea”, spune Bogdan.

Rugby-ul, în deficit la capitolul suporteri

”În ceea ce privește suporterii, rugby-ul este in dezavantaj. Nu multă lume cunoaște acest sport. La majoritatea meciurilor vin familiile, prietenii și foști jucători. Prin această cale vă invit la stadionul de rugby Gloria, vis-a-vis de fabrica de ulei. Programul meciurilor îl găsiți pe pagina de facebook CSM Galați și CSM Galați Rugby. Despre suporterii fotbalului nu cred că mai are rost să vorbim. Majoritatea cunosc acest sport”, este mesajul lui Bogdan Alexandru Frățilă.

Povestea lui Bogdan Alexandru Frățilă este o dovadă a pasiunii pentru sport și a dedicării pentru fair-play. Indiferent de sportul ales, el demonstrează că respectul pentru adversari și spiritul de echipă sunt valori esențiale pentru o competiție corectă și o victorie meritată.


Related articles

Comments

Share article

Latest articles

Newsletter

Subscribe to stay updated.