Fotbalist în Liga a IV-a. Ionuț Crihană: ”Se spune că dacă îți arăt carnetul de jucător, înveți geografia județului Galați”

1591

”Se spune că dacă îți arăt carnetul de jucător, înveți geografia județului Galați”, așa își începe povestea carierei longevivul Ionuț Crihană, portarul celor de la Mălina Smârdan, titular de drept între buturile formației de lângă colosul siderurgic la 42 de ani.

Zoltan David, primul antrenor

Primul club al lui Ionuț Crihană a fost Gloria CFR Galați, iar primul antrenor a fost regretatul Zoltan David, cunoscut drept Nea Zoli.

”Am început fotbalul undeva la vârsta de 9-10 ani sub îndrumarea antrenorul Zoltan David, Dumnezeu să-l odihnească, la echipa Gloria CFR Galați. Antrenamentele le desfășuram pe stadionul Gloria, cel de lângă fabrica de ulei Prutul.

Apoi i-am avut ca antrenori pe Gheorghe Cucu și pe regretatul Gheorghe Ichim, la urmașa Gloriei CFR Galați, Dunărea Galați”, spune Ionuț Crihană despre perioada junioratului.

Debut la 17 ani în Liga a IV-a

Nici nu a terminat junioratul că la 16 ani, Ionuț Crihană s-a transferat la o echipă de seniori, DVA Galați, formația la care și-a făcut debutul la seniori.

”Am jucat pentru cei de la Dunărea la toate categoriile de juniori I, II și III, cât și în Campionatul Regional pe toată Moldova. După perioada Gloria – Dunărea m-am transferat la vârsta de 16 ani la DVA Galați (Dacia ”Vasile Alecsandri” Galați), sub îndrumarea antrenorilor Tudor și Cornel Antipa (Dumnezeu să-l odihnească).

La DVA am fost coleg cu Cristi Braneț, tot aici mi-am făcut și debutul la seniori. La vârsta de 17 ani am debutat într-un meci de seniori, la Liga a IV-a, într-un meci DVA Galați – Tudor Vladimirescu, joc disputat pe stadionul Portu Roșu”, spune Ionuț Crihană despre debutul, timpuriu, în primul eșalon județean.

”Fotbalul a trecut pe locul doi între 20 și 30 de ani”

La câțiva ani de la debutul într-o competiție de seniori Ionuț Crhiană a fost nevoit să lase în plan secund pasiunea pentru fotbal, în detrimentul unui loc de muncă.

”De la vârsta de 20 de ani, până la vârsta de 30 de ani, am început să muncesc, iar fotbalul a trecut pe locul doi. Am evoluat pe la diferite echipe din Liga a IV-a și a V-a. Printre ele, Victoria Independența și Petrolul Schela. Cu formația din Independența am câștigat de două ori titlul în Liga a V-a.

La vârsta de 30 ani am fost solicitat de domnii Doru Buciumeanu și Dorin Butunoiu în proiectul echipei de fotbal a Poliției de Frontieră, AS Frontiera Galați. În primul an competițional, cu jucători de la Poliția de Frontieră, Poliția Locală, dar și cu câțiva juniori de la Oțelul am terminat campionatul pe locul doi, în spatele campioanei Metalul Toflea”.

Împreună cu Doru Buciumeanu la Sporting Liești, antrenor – jucător

Imediat după încheierea sezonului cu cei de la Frontiera, Ionuț Crihană a acceptat o altă provocare, Sporting Liești, perioada cea mai frumoasă din carieră. ”Împreună cu antrenorul Doru Buciumeanu am început frumosul proiect Sporting Voința Liești. În chiar primul an am câștigat titlul județean.

În acel sezon nu am jucat la Liești decât două meciuri, primul, victorie, scor 4-1 cu Victoria Independența, și ultimul, tot 4-1 cu Fulgerul Smulți.

În acea perioadă terenul de la Liești a intrat în reparații complete, iar noi nu am beneficiat de avantajul propriului teren. Chiar și cu meciurile disputate ”prin străini” am câștigat campionatul județean și am jucat barajul de promovare în Liga a III-a. Țin minte că ne-am bătut la titlu cu Bujorii Târgu Bujor, iar la baraj am jucat cu CSM Moinești, meci pierdut de noi cu scorul 5-0”, spune Ionuț Crihană.

Sezon perfect cu Sporting Liești. 32 de victorii din 32 de meciuri!

Chiar dacă nu a reușit promovarea în eșalonul superior din primul an, proiectul Sporting Liești a continuat, iar sezonul ce a urmat a fost unul perfect. Formația pregătită de Doru Buciumeanu și Ionuț Crihană a câștigat toate cele 32 de meciuri disputate în județ, performanță încununată cu promovarea în Liga a III-a.

”În următorul an am continuat la echipa de la Lieşti cu un lot schimbat total. Lotul era format din juniori de la Oțelul Galați și Dunărea Galați. Am reușit să câștigăm campionatul Ligii a IV-a, fără nici un meci pierdut, 28 de jocuri – 28 de victorii”.

”Performanță neegalată din 2013”

Parcursul fără greșeală al formației din Liești nu a mai fost repetat de altă echipă gălățeană din sezonul 2012 -2013.

”Pe lângă campionat am câștigat și Cupa României – faza pe județ, la fel fără înfrângere, un total de 32 de meciuri. Apoi, am mers la baraj, unde am câștigat cu scorul 5-3, meciul de la Bacău cu FC Gârceni, Vaslui, și am promovat în Liga a III-a.

Performața reușită de noi nu a mai fost egalată de nimeni până acum. Nici Oțelul când a jucat în Liga a IV-a, au pierdut în Cupa României, cu Braniștea, tur-retur, cât și prima manșă a barajului de Liga a III-a”, spune portarul Ionuț Crihană.

În sezonul 2012-2013 Sporting Liești a câștigat campionatul Ligii a IV-a cu 28 de victorii din 28 de jocuri, golaveraj 179-25, cu un avans de 18 puncte față de echipa de pe locul doi, Metalosport.

Titlul din Liga a IV-a a fost dublat de Cupa României – faza județeană, competiție câștigată la fel fără înfrângere, patru jocuri, după o finală disputată în fața celor de la Quantum Club Galați, scor 4-1.

Salvare de la retrogradare în Liga a III-a cu Sporting Liești

În Liga a III-a, în sezonul debutului absolut, Sporting Liești a fost repartizată în seria cu echipele din jurul Bucureștiului precum: Voluntari, antrenor era Adrian Iencsi, formația ilfoveană a promovat între timp în Liga I, Ștefănești, Afumați, Dunărea Călărași, o altă echipă ce a cochetat cu prima ligă, plus alte comune din jurul Bucureștiului echipe ce erau sateliți ai formațiilor bucureștene mari precum Steaua și Dinamo.

În primul an de Liga a III-a am jucat în play-out și am reușit să ne salvăm de la retrogradare, cu antrenori domnii Doru Buciumeanu și profesorul Kramer.

Fulgerul Smulți, o nouă bornă în carieră

De la Sporting Liești golakeeper-ul Ionuț Crihană a revenit în primul eșalon județean, pentru a se lupta la titlu cu Fulgerul Smulți.

”Deși am salvat Lieștiul de la retrogradare în următorul sezon, împreună cu Doru Buciumeanu, am mers la Fulgerul Smulți, în Liga a IV-a. Aici am terminat campionatul pe locul doi, după Avântul Valea Mărului, iar în următorul sezon am jucat pentru Avântul Valea Mărului, o jumătate de campionat, în sezonul în care au promovat în Liga a III-a”, ne-a spus Ionuț Crihană.

Mălina Smârdan – ultima echipă de la teren mare

Mălina Smârdan

În ultimii ani ai vieții de fotbalist, după mai multe sezoane în care s-a luptat la titlul din primul eșalon județean sau pentru menținerea în Liga a III-a, Ionuț Cirhană a ”coborât” în Liga a V-a la Mălina Smârdan.

”După experiența Avântul Valea Mărului am luat legătura cu domnul profesor Ninel Stoica, viceprimarul comunei Smârdan, și m-am alăturat proiectului Mălina Smârdan, formație cu care am realizat lucruri frumoase până acum. Am câștigat de mai multe ori, pe teren, dreptul de a evolua în Liga a IV-a, dar din anumite motive am continuat în Liga a V-a cu formația din Smârdan”, spune Ionuț Crihană.

Protagonist în faza secolului!

În prodigioasa carieră de fotbalist Ionuț Crihană a fost și protagonistul unui episod picant, probabil întâmplarea ultimilor ani în fotbalul județean gălățean.

”La un meci din Liga a V-a la Negrilești, în ultimul minut de joc am urcat la un corner al echipei mele. Am marcat cu capul, dar un adversar m-a lovit cu pumnul în gură, iar arbitrul, Zărnescu, a fluierat fault în atac crezând că eu sunt portarul care se apără. După vreo zece minute de parlamentări arbitrul a revenit asupra deciziei și în cele din urmă a validat golul”, spune Ionuț Crihană despre, probabil, cea mai hazlie fază a ultimilor ani.

Activ și la minifotbal, legitimat la trei echipe!

La 42 de ani Ionuț Crihană se ”împarte” la patru echipe. Pe lângă Mălina Smârdan, portarul gălățean este legitimat la trei echipe de minifotbal.

”La minifotbal sunt legitimat la trei echipe: FC Liverpool, în Campionatul Județean de Minifotbal, (aici avem proiecte mari cu frații Cojoc managerii echipei), mai joc pentru cei de la Legends, campioana ultimilor ani în campionatul old-boys rezervat persoanelor peste 35 de ani, cât și la Inter, viitoarea campioană, în campionatul old-boys +40”.

Doi antrenori speciali în toată cariera!

Chiar dacă s-a perindat pe la mai multe echipe și a făcut ”turul județului”, Ionuț Crihană ne-a spus că au fost doi antrenori care i-au marcat cariera.

”Singurii antrenori care pot să zic ca m-au ajutat în cariera de fotbalist ,în mod special, vreau să-i amintesc pe domnul antrenor Doru Buciumeanu, care mi-a acordat încredere și am avut susținere din partea lui, iar acum la ”bătrânețe” vreau să-i mulțumesc domnul viceprimar și profesor Ninel Stoica pentru încrederea acordată”.

”Cel mai important moment al carierei a fost câștigarea barajului de promovare în Liga a III-a cu Sporting Liești, cel contra vasluienilor de la FC Gârceni. Tot cu Sporting Liești am trăit și cea mai mare dezamăgire, am pierdut barajul cu CSM Moinești”

”Am marcat doar trei goluri în toată cariera”

Chiar dacă are în spate o carieră de aproape 30 de ani Ionuț Crihană a marcat doar trei goluri pentru echipele la care a evoluat.

”Am marcat doar trei goluri în cariera mea de fotbalist de aproape 30 de ani. Două dintre goluri le-am marcat din penalti, iar celălalt din acțiune, cel cu faza memorabilă. La Sporting Liești unde câștigam meciurile cu câte 10-0 sau 12-0 antrenorul Doru Buciumeanu nu mă lăsa sa bat penalty sau alte faze fixe, dânsul vroia seriozitate în cadrul echipei. Dacă am omis pe cineva îi rog să nu se supere, iar dacă am mai supărat pe cineva cu atitudinea mea mai vulcanică din teren, vreau să-mi cer scuze și îi rog să mă ierte”, a încheiat Ionuț Crihană.

1170 de minute pentru Mălina Smârdan în acest sezon

Deși este unul dintre decanii de vârstă ai celui de al doilea eșalon județean Ionuț Crihană este prezent aproape meci de meci între buturile celor de la Mălina Smârdan. În acest sezon Ionuț Crihană a strâns un total de 1170 de minute între buturile celor de la Mălina Smârdan. De altfel, cu excepția primelor două etape Ionuț Crihană a fost integralist în poarta Mălinei Smârdan în toate celelalte 12 jocuri.


FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal
FotbaLucas - Revista copiilor indragostiti de fotbal